Pistaatsiatest ja Pettusest

Nagu me teame on pistaatsia üks kallihinnalisemaid pähkleid, mida me poelettidelt leida võime. Kui miski on väärtuslik, siis toob see asi tihtipeale endaga kaasa manipulatsioone ja pettusi, et toote omahind võimalikult madalaks suruda, kuid sellele vaatamata võtta tarbijalt maksimum. See on levinud praktika ka pistaatsiate turul.
Aegina näide. Maitsvaimad ja kuulsaimad pähklid tulevad Kreeka pistaatsiasaarelt Aegina. Kuna saar ei ole suur on seal vaid 5-6 tõsist pistaatsiafarmi. Sealse sadama juures on neil farmidel kioskid, kust müüakse arvututele turistidele oma isuäratavat kvaliteetset toodangut. Kuid pettusekoll kummitab isegi Aeginal. Saare arvukates kohvi-, suveniiri- ja vürtsipoodides müüakse samuti pistaatsiaid. Tihtipeale on nende hind madalam kui kohalikult talunikult hulgi ostes. Kuidas saab see nii olla? Need on saarele sisse toodud pähklid, mida müüakse turistidele Aegina pistaatsiate pähe. Paremal juhul on need pärit teistest Kreeka piirkondadest või Sitsiiliast, kehvemal juhul aga hoopis Iraani, Süüria või Türgi suurtehastest, mis täidavad 80 % euroopa s.h.ka Eesti pistaatsiaturust. Aga eks ta ole ju nii, et sa saad seda mida maksad!
Päeva fakt! Kvaliteetne pistaatsiapähkel avab ennast küpsedes ise. Aeginal sorteeritakse avanemata pähklid viimases faasis veel käsitsi üle. Avanemata pähklid avatakse kunstlikult ja neid kasutatakse teiste pistaatsiatoodete valmistamisel.
Iraani suurtööstusest tulevad pähklid on valdavalt kunstlikult avatud ja päris suure hulga neist pähklitest, mis pakenditesse vorbitakse avad sina kodus oma hammastega.
Originaal Aegina pistaatsiad:
👉Röstitud soola ja sidruniga,
👉Röstitud ilma soolata
👉Toored ja kooritud
ootavad Sind maitsma ja ostlema meie presentatsiooniruumis Toompuiestee 21-17.