Lauaoliivid

Kalamata oliiv – kõikide oliivide kuningas! Kalamata oliiv on lillakaspunane oliiv, millel on palju viljaliha ning ühtlane tekstuur. Oliiv on saanud nime Kreekas Peloponnesose lõunaosas asuva Kalamata linna järgi. Viljade vähese õlisisalduse tõttu tarvitatakse neid valdavalt lauaoliividena ja säilitatakse veiniäädikas või oliiviõlis. Kalamata oliividel on Euroopa Liidus kaitstud päritolunimetuse staatus ja seetõttu võib liikmesriikides müüdavatel toodetel tähistada nimega “Kalamata” vaid Kalamata piirkonnast pärit oliive. Sama oliivisordi vilju, mis aga kasvanud mõnes teises piirkonnas nimetatakse Kalamonideks. Kuna Kalamata oliive ei saa korjata rohelistena, tuleb neid muljumise vältimiseks korjata käsitsi. Halkidiki oliivid on suured helerohelised kreeka oliivid mida korjatakse siis, kui nad on veel noored. Tavaliselt töödeldakse neid soolveega, mis annab tugevama liha tekstuuri ja täiusliku pehme kergelt hapuka maitse. Halkidiki oliivid kasvavad ainult Kreekas Halkidiki piirkonnas, mis asub Athose mäe jalamil. Need on vaid mõned näited Kalamata OÜ poolt pakutavatest lauaoliividest. Sordid võivad vastavalt hooajale varieeruda. Meie ei too neid hõrgutisi konservikarbis vaid otse farmeritelt, suurtes tünnides ja kaalukaubana.