Veiniäädikas

Kulinaarsete rõõmude austajad on aegade algusest saadik
veiniäädikat väga kõrgelt hinnanud. Osade salatite ja dressingute
valmistamisel on veiniäädikas asendamatu koostisosa. 
Veiniäädikas pärineb veinist, millele on lisatud spetsiaalseid
äädikhapet moodustavaid baktereid, mis kääritavad veini
äädikaks. Lõpuks laagerdatakse äädikas puidust tünnis, kus see
oksüdeerub ja oma värvi võtab. Lõpptootes on tavaliselt 6 %
äädikhapet. 
Juba 8000 aastat tagasi oli Babüloonlastele teada, et veiniäädikas
on ka õigetes kogustes väga tervislik. Antiiksed Kreeklased jõid
äädikat veega mitte ainult värskendamiseks, vaid ka keha
puhastamiseks ning Hippokrates avastas umbes 400 aastat eKr
viinamarjaäädika kasuliku mõju seedehäirete ja hingamisteede
haiguste korral.